אומנם איש מאיתנו לא רוצה להיות מעורב בתהליכים מורכבים כמו אשפוז כפוי, אך בפועל, זה עלול לקרות לרבים מאיתנו. מדובר כאן על הליך שבו אדם מאושפז באחד מהמוסדות הפסיכיאטריים במדינה, וזאת כמובן בניגוד לרצונו. המטרה של האשפוז הכפוי היא להגן לא רק על אותו אדם שסובל, אלא גם על הסביבה שלו. מדובר כמובן על מקרה קיצוני, שכן זה לא משהו שקורה לעיתים קרובות, והסיבה העיקרית לכך היא חשש מסכנה מיידית או מסכנה פוטנציאלית. ההליך הזה הוא לא עניין של מה בכך, שכן הוא מעוגן בחוק טיפול בחולי נפש שקיים משנת 1991. כאמור, ההליך הזה מבוצע תת תנאים מחמירים והמטרה כאן היא להבטיח שאין פגיעה בזכויות הפרט.
מתי וכיצד אשפוז כפוי מתבצע בפועל?
חשוב להבין שכאשר מדובר על אשפוז כפוי מדובר למעשה על עניין מורכב ביותר. צריכים להיות תנאים מאוד ברורים כדי שבית המשפט יחליט שאשפוז כפוי הוא הצעד המתאים ביותר לאותו אדם שסובל ומסכן את הסביבה. הפסיכיאטר המחוזי בכל אזור הוא זה שמוסמך למעשה להורות על אשפוז בכפייה, וזה קורה כאשר מתקיימים התנאים האלה:
- האדם נמצא מצב פסיכוטי – מדובר על אדם שסובל מהפרעה נפשית חמורה ביותר אשר באה לידי ביטוי בפגיעה משמעותית בכושר השיפוץ שלו או בקריאת המציאות.
- סכנה – כתוצאה מהמצב הנפשי שבו נתון האדם קיימת סכנה מיידית שהוא יפגע בעצמו או באדם אחר.
- סירוב קיצוני לטיפול – האדם הסובל לא מוכן להיבדק או להתאשפז מרוצות החופשי ואז ניתן לאלץ אותו לאשפוז כפוי.
מעבר לתנאים שצריכים להתקיים, חשוב להבין שיש גם סוגים שונים של אשפוזים. למשל: אשפוז שהוא לא רק כפוי, אלא גם דחוף. במקרה כזה העניין מבוצע באופן מידי, וזה קורה, כמובן, כאשר הסכנה היא מידית. במקרה זה למעשה האדם יגיע לבית החולים תוך 90 דקות מרגע מתן ההוראה. מקרה נוסף הוא אשפוז כפוי לא דחוף. במקרה כזה קיימת סכנה אך היא אינה מידית וההוראה נכנסת לתוקף אחרי 24 שעות.
זכויות המטופל
למרות שבהחלט קיימת האפשרות של אשפוז בכפייה, חשוב כמובן להבין שגם למטופל יש זכויות שאסור לנו לפגוע בהן. כל אדם שמאושפז בכפייה במדינת ישראל זכאי לייצוג משפטי. בנוסף, חשוב לדעת שניתן כמובן גם להגיש ערעור על החלטת האשפוז הכפוי. אין ספק שמדובר כאן על מקרים קיצוניים ורגישים ביותר, כך שנשאלת השאלה: איך באמת מתמודדים עם מצב כזה? אף אד מאיתנו לא מגיע מוכן לכזה דבר ולכן ברור מדוע חוסר האונים המורגש במקרה כזה הוא גדול. לכן כדאי לדעת שגם במקרים כאלה עורך דין מומחה הוא הכתובת הנכונה. איש מקצוע שמכיר את החוק ומביא איתו ניסיון יוכל לסייע. לכן, אם גם אתם רוצים לעזור לאדם חולה שמוצא עצמו בסיטואציה כזאת, בחרו עבורו עו”ד עם כמה שיותר המלצות.